Diskusija nam kuću gradi

Od prošle jeseni, u Цentru za novo stambeno zadrugarstvo redovno organizujemo programe koji osvetljavaju mnoge aspekte ovog koncepta življenja – od istorije zadružnog stanovanja preko primera u praksi do načina finansiranja – mnogo toga smo pokrili, ali došao je trenutak da čujemo glasove zajednice, da se okrenemo zajedničkom promišljanju novog stambenog zadrugarstva, sada i ovde. Naš osmi ovogodišnji susret pod nazivom “Diskusija nam kuću gradi”, održan je u četvrtak 25. aprila, i osmislili su ga i zajedno realizovali građani-učesnici dosadašnjih susreta i predavanja i Цentar za novo stambeno zadrugarstvo.

Diskusiju su moderirali i vodili Nikola Rajić i Zorica Jovanović Ignjatov, po principu “učitelja neznalice”. To znači da moderatori ne pripremaju sadržaj, već samo kreiraju prostor i format za diskusiju. Svi mi, učesnici, tu smo da određujemo glavne teme i tok razgovora.

Ideja je bila da ova diskusija bude prilika za sve prisutne da iznesu šta misle, da predlože teme koje su im bitne, govore o ličnim željama, idejama i mogućnostima – i da tako, zajedno, istražimo kako zadružno stanovanje može dalje oblikovati našu zajednicu. Ideja je bila da zajedno, u interakciji, obogatimo naše razumevanje zadružnog stanovanja i razgovaramo o tome kako možemo dalje raditi na razvoju stambenog zadrugarstva ovde i sada.

Kroz niz dinamičnih, radioničarskih tehnika, koje omogućavaju produktivniju razmenu, diskusiju i slušanje, razgovarali smo o tome kako da konkretno zajednički radimo na pilotiranju stambenog zadrugarstva u Srbiji – polazeći od konkretne grupe ljudi koja se već nekoliko meseci okuplja u Цentru za novo stambeno zadrugarstvo. Teme o kojima smo bili najzainteresovaniji da razgovaramo su bile: sloga – zajedništvo – participacija, kako doći do prve grupe za pilot projekat stambenog zadrugarstva, mogućnosti finansiranja, definisanje granica između privatnog i zajedničkog, konkretni mogući zadaci u okviru grupe.

Neke od metoda diskusije koje smo isprobali na ovom susretu, a koji su se pokazali kao plodni, primenjivaćemo i ubuduće kako bismo aktivnosti što usklađenije usmerili ka realizaciji i potrebama zajednice.

Snimak ovog susreta ne delimo, ali delimo galeriju fotografija na kojoj se vidi atmosfera i deo razmena.