Šta je recept za ukusan zadružni budžet?

Sve je to lepo i krasno ali kako ćemo finansirati projekte stambenih zadruga? Na desetom,  pretposlednjem u nizu susreta koje organizujemo u zimsko-prolećnoj sezoni, govorili smo o izazovima finansiranja, ali i o tome kako ono može biti ne samo opterećenje i muka, već može čak biti oslobađajuće i regenerativno za zajednicu. Koji su to zanimljivi, korisni i inovativni primeri različitih pristupa budžetiranju? Odakle sve novac može da bude prikupljen? Kako da finansijska struktura bude kreirana tako da odražava zadružne vrednosti? Kako upotrebiti tačne sastojke i zgotoviti zadružni budžet po našem ukusu?

U četvrtak 30. maja, u Цentru za novo stambeno zadrugarstvo, govorili su Ana Džokić i Mark Neilen (iz udruženja Ko gradi grad i stambene zadruge Pametnija zgrada) i Mirjana Šakić, stručnjakinja u polju socijalnog finansiranja sa dugogodišnjim iskustvom rada u banci.

U prvom delu susreta Ana i Mark ukratko su analizirali “procentualne pitice”  nekoliko primera budžeta konkretnih stambenih zadruga, od kojih smo se sa nekima već upoznali, kroz njihove prostorne i organizacione principe, na ranijim susretima u Цentru. Potom je naša bliska saradnica Mirjana Šakić iskoristila ove primere da nam ukaže na postojeće i inovativne mehanizame finansiranja. Zatim smo, u interaktivnom delu okupljanja, sa Mirjanom posebno osvetlili segment budžeta koji se odnosi na naše lično učešće i doprinos prilikom uspostavljanja jednog stambenog zadružnog projekta.

Audio snimak ovog predavanja poslušajte ovde, diskusija od 1:33:12.

Prezentaciju sa primerima zadružnih budžeta možete preuzeti ovde (pdf). Prezentaciju Mirjane Šakić o načinima finansiranja stambenih zadruga preuzimte ovde (pdf).

Jedan zaključak do kojeg smo došli mogao bi biti: koliko stambenih zadruga, toliko različitih budžeta! Od onih zadružnih projekata za čiju je realizaciju presudan bio povoljan kredit neke etičke banke, do onih koji su novac uzimali samo od sebe, prijatelja i porodice. Čuli smo čitav niz i duhovitih i inspirativnih i zabrinjavajućih i podsticajnih informacija.

Zanimljivo je i to da je pre samo par godina i u Holandiji bilo veoma teško ili čak nemoguće doći do kredita ako ga tražite za zadružni stambeni projekat, pa je u pomoć jednom od pionirskih projekata (zadruga De Warren) pritekla nemačka etička banka. Bilo je korisno videti i kako izgleda inovativni budžet britanske zadruge Lilac, koji je dosta kompleksan, ali zamišljen tako da bude dugoročno priuštiv i održiv za zadrugare i da mogućnost učešća ljudima sa različitim finansijskim mogućnostima. Čuli smo i za čitav niz bankarskih alata i proizvoda pogodnih i korisnih za stambene zadruge, koji su sasvim različito dostupni u različitim zemljama. 

U demonstraciji smo prilikom ovog susreta koristiti i jestive “procentualne pitice”, kako bismo pitanje finansija osvestili svi čulima.